6 Ocak 2013 Pazar

ÇOK KARA KIŞLAR GÖRDÜM!

Okur musunuz ?

PTT Kitap'a 30.000 Kitap eklendi, indirimler yenilendi...
Üstelik 10 TL ve üzeri kitaplarda KARGO BEDAVA !

Bir de şimdi göz atmak ister misiniz :) www.pttkitap.com

Geçen gün kendimi hüzünlü bir şarkı dinlerken, şarkının sözlerine kendimi kaptırmış üzülürken yakaladım.Birdenbire kendime geldim ve bu şarkının sözleriyle alakam olmadığını farkettim.Ne o şarkıdaki gibi hüzünlü ne de ağlamaklıydım.Nasıl oluyordu da kendimi kaptırmış üzülüvermiştim."Ben ne kara kışlar gördüm yine de yenilmedim, ben ne ayrılıklar gördüm yine de pes etmedim" diye devam ediyordu şarkı.Hayatımda kara kışlar olmuştur, çok şükür ki geçmiştir, ayrılıklar da yaşamışımdır ve çok şükür ki güzel günler de görmüşümdür amma velakin vah başıma gelenler diye ağlayacak durumda da değilim.Bu yüzden bir yanımın  hüzünlü şarkılar dinleyip arasıra iç çekmeye çalışmasına çok şaşırıyorum.Bazen arkadaşlarımda da aynı şeyi görüyorum, kendileriyle uzaktan yakından bağlantısı olmayan şarkı sözlerine kapılıp defalarca aynı şarkıyı dinleyip kendilerini bunaltı hallerine sokuyorlar.Şarkılar türküler, şiirler, öyküler insanların türlü türlü hallerini anlatıp bizi birbirimize anlatıyor, hiç tanımadığımız bilmediğimiz insani durumlarla empati kurmamızı, onlarla aynı duyguları paylaşmamızı sağlıyorlar.Bu durumu oldukça faydalı görmekle beraber bir yanımızın acı çekmekten hoşlanmasına anlam veremiyorum.Zor durumda olan insanlar "çok şükür ki yaşıyorum deyip o zor durumda bile neşeli bir şeyler bulup çıkarmaya çalışırken, bir elimiz yağda, bir elimiz balda olmamasına rağmen hiç te küçümsenmeyecek kadar iyi ve sağlıklı oluşumuza sevineceğimize ille de acımız eksik kalmasın deyip kendi kendimizi üzmeye çalışmamıza anlam veremiyorum.
Hüzün ve neşe kardeştir.Ne demiş şair Hasan Hüseyin: "Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe"...Hüznü önemserim, hüzün olmazsa olmaz bir duygudur.Hüzün acı demek değildir.Hüzün olmasa mutluluğun sevincin değeri tam olarak anlaşılamayacağı gibi sanat biraz da hüzünden doğar.Benim kastettiğim acıya meraklı, acı çekenleri izlemeyi hatta gözetlemeyi seven tarafımız.Buna şaşırıyorum doğrusu!Bir yanımız gülmek, bir yanımız ağlamak istiyor galiba..İnsan böyle bir şey sanırım; şarkıdaki gibi, "biraz neşe, biraz keder"!

sezen

2 yorum:

Profösör dedi ki...

Erkin Baba'nın şarkısını biliyoruz "Estarabimmmmmm" nakaratlı. "Sağdan soldan estarabimmmm" Bu bir şarkı. Estarabim, arapça bir kelimeden sigası bozularak, Erkin Baba bunu bir şarkısının nakaratı olarak kullanmayı tercih etmiş. Estarabim; ıstırabım demektir. Yani ızdırabım. Izırabım demek çektiğim acılar demektir. Demek ki sağdan soldan darbe yemiş=, acı çekmiş, ıstırap duymuş Erkin baba.. Onu öyle bir şarkı yapmış ki; ıstırabım deyip inilemek yerine.. Bu şarkısıyla eğlendirmiş insanları. Bu şarkısı hit olmuş. Istırabım diyerek mutlu günlerimizde bu şarkıya eşlik eder olmuşuz. Hem de pop rak karışımı..

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

AYRICA "KENDİM ETTİM KENDİM BULDUM ŞARKISIYLA DA GÖBEK ATIYORUZ:)